Aabenraa Havn

Jari med en flot sej fra Aabenraa Havn.

Aabenraa Havn er placeret i Aabenraa Fjords inderste, nordlige del. Flere fiskearter kan fanges i havnen, herunder makrel, havørred, skrubbe, rødspætte, hornfisk, sej, torsk, sild, og ål. I ny og næ, kan man også være heldig at kroge en laks.

Det er ikke alle steder man må fiske i havnen og de steder man må, er det ikke på alle tidspunkter af døgnet der må fiskes. Man må dog fiske døgnet rundt fra stenmolen i bunden af Nyhavn (Kilen).

Hvor og hvornår man må fiske i Aabenraa Havn, kan man læse alt om inde på havnens hjemmeside. Se den her…

Fiskearter i Aabenraa Havn – sådan fanges de

Sej og torsk kan fanges på flere forskellige måder. Er man til afslappet fiskeri, er et ganske almindeligt forfang og et par sildestykker eller makrelstykker, alt der skal til. Kast ud, stram linen op og afvent bid.

En mere aktiv form for fiskeri, er fiskeri med blink, jighaler eller shads. De to sidstnævnte er gummidyr/gummifisk, monteret på en vægtbelastet krog. Dem kaster man ud og lader falde til bunden, hvorefter man ruller langsomt ind, så agnen bliver nær bunden. Det alt imens man rykker op i stangen og lader den falde igen med jævne mellemrum, for at give gummidyret liv. Det kan både torsk og sej godt lide.

I og for sig gør man det samme med blinket. Men istedet for at rykke op i stangen, ruller man langsomt ind og med jævne mellemrum, lader blinket falde til bunden igen. Bare ved at stoppe indspinningen. Idet det rammer bunden og linen bliver slap, skal man rulle lidt ind igen, så den ikke ligger stille i mere end et millisekund.

Sej og torsk kan i bund og grund fanges året rundt i Aabenraa Havn.

Hornfisk og makrel hugger begge på makrelforfang. Derudover også blink, samt sildestykker fisket med en prop. Begge fisk er enormt hurtigere og når der fiskes med blink, skal man derfor ikke være bange for at rulle forholdsvist hurtigt ind. Gerne med et par længere eller korte spinstop hist og her. (At stoppe indspinningen et øjeblik – ca. 2-5 sekunder)

Hornfiskene kan fanges fra ca. maj og nogle måneder frem. Typist 3-4 måneder derefter. Makrellerne er oftest at finde og fange inde i havnen fra juli til september. Men det kommer an på, hvordan både sommer og vinter starter og slutter, samt hvor kolde eller varme begge årstider er.

Sild kan fanges med et klassisk sildeforfang. I enden af det, kan man bruge et lod eller et blink. Her kastes ud og med små, rolige ryk under indspinningen, får man de mange “pyntede” kroge til, at ligne byttefisk der svømmer i stime. Silden er nemlig også en rovfisk.

Silden kan ofte fanges fra vinteren og frem til maj måned i Aabenraa Havn.

Rødspætte, ål og skrubbe er til at fange i havnen, stort set året rundt. Ålen fanges dog nemmest om sommeren. Til fiskeriet bruges et forfang med 1 eller 2 kroge. Som agn kan anbefales børsteorm, sandorm, mindre sildestykker, samt almindelige regnorm.

Ganske som når der fiskes med forfang efter sej og torsk, kastes der ud, linen strammes op og man afventer hug/ryk i stangspidsen. Også begge torskefisk, kan finde på at spise alle former for orm.

Havørreden er mulig at fange i Aabenraa Havn hele året rundt. Det kan være svært at pege på én bedre årstid frem for en anden, men alligevel er der en tendens til, at forårs- og efterårs-fiskeriet topper derinde.

De fleste bruger blink til fangst af havørreder i havnen, men også en del fluefiskere har held med deres fiskeri deri.

Farver og størrelser varierer, når det kommer til de blink der bruges. Det samme kan siges om fluerne. Generelt bruges der silde- og tobis-imitationer uanset fangst-metode, men også brunlige agn har deres gode dage. Uanset årstid.

I vinterhalvåret er det en fordel at fiske nær bunden, hvorimod sommerhalvåret, både kan byde på fangster højt og lavt. Hertil skal nævnes, at også i vintersæsonen, kan ørrederne være at finde højt i vandet. Ser man derfor meget aktivitet i overfladen på en vindstille og kold dag, skal der også fiskes derefter.

Læs meget mere om fiskeriet efter havørreder i Aabenraa Fjord generelt her på siden…

Vigtig viden

Man skal have statens fisketegn for at fiske i havnen, ganske som man skal det til resten af Aabenraa Fjord. Det kan købes på fiskeristyrelsens hjemmeside. Læs mere om det her: Information…

Mange fiskearter i Danmark har mindstemål og fredningstider. Reglerne for dem skal overholdes, så det kan være en god idé at sætte sig ind i dem. Det kan gøres nemt her: Overblik…

Aabenraa Havn er spændende og ofte fangstgivende.

God tur.

Aabenraafjord.dk

error: Content is protected !!